78147

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek (87.197.195.224) --- 24. 9. 2006
Re: Mor veelího plodu/Ochranné pásmo

Spory moru plodu nejsou voskovitého charakteru, ale je to nejspíš
charakterem tuhá látka. Proto se dá čekat, že při zpracování zamořeného
voští nejvíc spor zůstane ve zbytcích a v nečistotách ve vosku, v samotném
vosku méně. I když u běžně čištěného vosku spory v mezistěnách stačí na
nakažení včelstva, to je nejspíš i experimentálně prokázáno. Takže v případě
podezření na mor by se měly ty zbytky jednoznačně spálit, ani zakopání někde
hlouběji do země není spolehlivou likvidací. Domácí desinfekce vosku asi
bude trochu problematická. Jednak asi musí být dodrženy poměrně přesně
teploty, při nižší bude desinfekce neúčinná, při vyšší může dojít k
tepelnému poškození vosku, jednak zahřívat vosk v přítomnosti s kyselinou
sírovou, jak se to děje ve výrobnách, je poměrně nebezpečná věc. A s
předepsanou koncentrací kyseliny sírové to asi nepůjde, za nezvýšeného tlaku
bude taková směs vařit dříve, než dosáhne potřebné teploty. Taky může být
problém s nádobami, za tak vysoké teploty může kyselina sírová nerezovou
ocel napadnout a rozpouštět, tím se dostanou do vosku poměrně jedovaté kovy
jako nikl a chrom a jiné. Relativně bezpečným způsobem by se počet spór ve
vosku dal snížit podobným způsobem, jako se ve vodárenství čistí voda. Tam
se přidává do vody látka, která sama ve vodě vytváří objemnou sraženinu.
Nečistoty se na tuto sraženinu nachytají, spolu s ní klesnou na dno jako
kal, čistá voda odteče a kal zůstane. Podobně by se spory z vosku daly
vychytat přidáním nějakého jemně práškovitého prostředku, který by se pak
odstranil standartním čištěním vosku rozpouštěním s vodou a pomalým
tuhnutím.. Napadá mě mletý mastek, mleté dřevěné uhlí, to by ale mohlo i
vosk barevně změnit, vybělit ho nebo práškové prostředky na bázi jílu, jako
je bentonit a podobně.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, September 23, 2006 8:42 PM
Subject: Re: Mor veelího plodu/Ochranné pásmo


Od: A.Turcani:
> ...
> Čo je zaujímavé, (otec nekočoval), dovtedy ani potom sa v dedine MVP
> klinicky nepotvrdil! Odkiaľ sa vzal? Od najbližšieho stanovišťa bol
> vzdialený 1 km.
> Na www.vcely.sk som vyslovil domnienku, či spóry MVP sa nemôžu do včelstva
> dostať aj inou cestou (úle si vyrábal sám), ako npr. voľne žijúcimi
> včelstvami, kočovníci (dlhé roky tam kočov. voz nestál), ale reálna cesta
> akou sa spóry do včelstiev môžu dostať, sú medzisteny. ...
.....

To, že se mor může šířit nedostatečně ošetřenými mezistěnami je známo a není
potřeba to zkoumat. Existuje možnost jak to prokázat. Ale nato by mohl
odpovědět VÚ Vč. (třeba i na Slovensku)

Každopádně co je známo,tak to, že koncentrace původce moru se snižuje! při
zpracování. A tím snížení myslím to, že jestli není dostatečně vosk ošetřen
kyselinou a není-li v autoklávu dostatečně dlouhou dobu, může být to snížení
(likvidace původce) nedostatečné.

Mohu jen odhadem a z logické úvahy vyjít z toho, že souběžně s výše
uvedeným, se to snížení dosáhne i smícháváním vosků z různých míst - s nebo
bez výskytu moru.

(k problému s domněnkou)
Každopádně ze zdrojů (čas. Včelár) Antone vím, že nějakej problém s voskem
kdysi v určité chvíly na Slovensku byl. (dnešní stav by měl být už ze 100%
jako výrobny mezistěn pod dohledem veteriny nebo po proškolení "Jak ošetřit"
vyvařený vosk před např. litím domácích mezistěn)

Každopádně v dnešní době, kdy je včelař směrován aby si prodal svou produkci
medu pokud možno "ze dvora", by bylo záhodno také vzhledem k šikovnosti
včelařů jim vydat pokyny pro postup při dezinfekci vosku při samovýrobě
(kolování vosku)vlastních mezistěn ve vlastním chovu. To z ohledem i nato,
že existuje výhodnější možnost si i mezistěny vyrábět doma.

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18751


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu